Beeldend

Lezingentriologie

Driedelige serie over het werk van de Duitse expressionisten.

De Duitse expressionisten waren een groep kunstenaars die aan het begin van de 20e eeuw actief waren. Hun werk was geïnspireerd door de moderne samenleving en de snel veranderende wereld om hen heen. Een van de belangrijkste kenmerken van het werk van de Duitse expressionisten was het gebruik van felle kleuren en sterke contrasten. Ze experimenteerden met het gebruik van ongebruikelijke kleurcombinaties en scherpe contrasten om hun emoties te uiten.

Een van de belangrijkste kunstenaars van de Duitse expressionisten was Ernst Ludwig Kirchner. Kirchner was mede-oprichter van de kunstgroep Die Brücke in Dresden, die zich richtte op het uitdrukken van de emotionele en psychologische aspecten van het moderne leven.

In München waren o.a. Franz Marc en Wassily Kandinsky actief met de kunstgroep Der Blaue Reiter, die zich richtte op spiritualiteit en de verbinding tussen kunst en natuur.

In deze driedelige cursus gaan we diep in op de achtergronden en de invloed van de Duitse expressionisten die ook in Nederland voelbaar was.

Tijd: woensdag 13.30-15.30 uur
Data: 01, 08 en 15 november 2023
Docent: Hans de Man
Locatie: Grote Zaal, Muzisch Centrum
Prijs: € 70,-

Schrijf je in voor deze cursus via: https://kunstcolleges.nl/duitse-expressionisten/

Hans de Man

Drs. Hans de Man (1965) studeerde van 1992-1997 Architectonische vormgeving aan de Academie van beeldende kunst in Kampen (het huidige ArtEZ). In 2003 rondde hij zijn studie Architectuurgeschiedenis af aan de Rijksuniversiteit Groningen en was vele jaren actief als theoriedocent voor o.a. ArtEZ, HOVO en natuurlijk het Muzisch Centrum. In 2020 startte Hans zijn onderneming kunstcolleges.nl waar hij al zijn cursussen, reizen en excursies heeft ondergebracht.