Beeldend 18 t/m 99 jaar

Tuininrichting en beplantingsplan

In deze cursus leer je meer over het gebruik van tuinplanten, de opbouw van een border, hoe ga je om met de naamgeving en waar kun je de planten kopen. Je leert over planten in de winter, onderhoud en bemesting. Ook het gebruik van dode materialen zoals bestrating en pergola's komen aan de orde. Tuinafscheidingen van hout of ijzer, maar ook hagen worden behandeld. Het laatste dagdeel wordt op een kwekerij of in een bijzondere tuin gehouden. Je krijgt dan uitleg en inzicht over de beplanting en gebruikte materialen.

Doel en opzet van de cursus:

  • Het maken van een beplantingsplan met de kennis van planten die de ontwerper heeft opgebouwd (voor) en tijdens deze cursus. De planten kunnen gebruikt worden op kleur, hoogte, grondsoort, lichtbehoefte en bloeitijd.
  • Er kunnen vragen gesteld worden over diverse problemen en er worden oplossingen gegeven voor specifieke zaken.
  • Gedurende de cursus worden er, via internet, planten vertoond met hun eigenschappen. Het betreft bomen, struiken, bollen, varens, grassen, rozen, klimplanten, coniferen en natuurlijk de ‘vaste planten’. Als er een plant besproken wordt, krijg je hiervan altijd een afbeelding te zien.
  • Je krijgt de lesstof via de mail toegestuurd, zodat je deze thuis kan bestuderen.

Aantal lessen: 7 lessen
Lesdag: donderdag 20.00-22.00 uur
Data: 1, 8, (22) en 29 februari, 21 en 28 maart en 4 april 2024
Prijs: € 98
Locatie: Muzisch Centrum

LET OP: Deze cursus heeft het maximale aantal deelnemers bereikt en heeft wachtlijst.

Piet Boersma

Inmiddels gepensioneerde plantenziektenkundige met veel ervaring in het ontwerpen van tuinen, vooral in de Noordoostpolder. Lid van de Dendrologische Vereniging en daardoor in het bezit van veel plantenkennis. In de zomermaanden ben ik tourgids voor Garden Tours, en begeleid tuinreizen naar Engeland en Ierland. De Vlindertuin in de Zuidert (Emmeloord) is door mij ontworpen. Tevens houd ik lezingen over Engelse en Nederlandse tuinen bij afdelingen van Groei & Bloei, en andere organisaties. https://www.pietboersma.nl/