Even voorstellen… Marije Vijselaar

docent harp

Met een grote glimlach vertelt Marije Vijselaar dat ze als heel klein meisje in vervoering raakte door één specifiek moment. Ze zag en hoorde op TV iemand die ‘de regen en de wind’ op een harp speelde. Het was een betoverend moment. Marije wist het zeker, dit was háár instrument. En het professioneel bespelen voortaan haar grootste wens: “Ik wist al dat ik een harpiste was nog vóór ik ooit een harp had aangeraakt.”

Haar ouders stelden haar geduld op de proef. Eerst moest ze naar school en daarna het AMV diploma halen. “Ik was al 10 toen ik pas op harples mocht,” verzucht Marije. Betrekkelijk laat want, legt ze uit, als je een professionele carrière ambieert moet je bij voorkeur beginnen als je een jaar of zes bent. Maar Marije bleek talentvol. Ze leerde het bijzondere instrument bespelen, nam naast haar middelbare school deel aan de jong talentklas, voltooide de vooropleiding, het conservatorium en behaalde ruim 12 jaar geleden haar Master. Sindsdien is ze professioneel harpiste én geeft ze graag les. Als docent harp is Marije onder andere verbonden aan het Muzisch Centrum.

“Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen plezier hebben in hun spel,” benadrukt Marije. Ze komt in haar lespraktijk veel perfectionisten tegen. Dus is de factor plezier nog wel eens een uitdaging. Dit type leerling wil het heel graag meer dan goed doen. Marije herkent zich er wel in. Tijdens de les speelt ze veel samen met haar leerlingen, om hun gehoor te trainen. Bovendien raken ze dan minder onzeker over hun eigen spel. Dit laatste merkt ze vooral bij volwassenen. “Kinderen durven vaak best fouten te maken. Die lachen er dan om. Volwassenen klappen sneller dicht.” Terwijl dit helemaal niet nodig is, want Marije heeft een handig stappenplan voor als het misgaat. “Sowieso moet je rustig blijven. En altijd blijven glimlachen, dan blijft je gevoel van plezier overeind. In je spel kun je enkele noten overslaan, eventjes met één hand spelen en dan weer invallen als het lukt.” Ze ziet dat deze methode goed werkt. En vertelt dat je er ook in het dagelijks leven wat aan hebt. Ook daar loopt het immers wel eens anders dan gepland.

Marije is in haar instructies positief en bemoedigend. Haar enthousiasme blendt naadloos met de rustgevende klanken van het instrument. Ze weet volwassenen die onzeker zijn over hun spel te overtuigen juist buiten hun comfortzone te treden. Bijvoorbeeld door samen met anderen in een ensemble te spelen. Of op een podium te gaan staan.

De harp leent zich uitstekend voor licht klassieke en folk muziek. Maar heel veel stijlen zijn mogelijk. Zelfs pop. De bekende harpist Remy van Kesteren laat zien dat de het instrument veelzijdig is. Als klassiek harpist gaat hij op ontdekkingstocht naar andere genres. Het unieke verhaal van Remy en zijn gedurfde cross overs maken de harp op deze manier voor een breed publiek interessant. Marije geeft de voorkeur aan muziek die echt voor de harp geschreven is. Zodat het instrument volledig tot zijn recht komt. De luisteraar geheid geraakt wordt, door de oneindig mooie klanken.

Tekst: Ingeborg Venema