di. 16 aug. 2022

Interview: Annet en Esmee van Griethuijsen

Annet en Esmee van Griethuijsen hebben beiden dwarsfluitles bij docente Anke van Straalen. Wij mochten deze leerlingen interviewen over hun lessen bij het Muzisch Centrum.

©Pim van der Maden

Plezier in samenspel
Annet begon zo’n zeven jaar geleden met dwarsfluitles. Het eerste jaar had ze les van docente Berdien Stenberg, die in die tijd dwarsfluitles bij het Muzisch Centrum verzorgde. Daarna kwam ze bij docente Linda Speulman. Ook speelt ze al een aantal jaar mee in dwarsfluitensemble ‘Il Flauti’, onder leiding van Anke van Straalen. Vorig jaar besloot ze met de dwarsfluitlessen over te stappen naar docente Anke. Bij het ensemble ontdekte ze hoe leuk samenspel is, maar ze was de enige in het gezelschap die les had bij Linda, waardoor de lessen niet meer aansloten. Inmiddels is ze nog steeds blij met deze stap. Annet heeft individuele dwarsfluitlessen bij Anke en af toe duoles.

Klassieke muziek ontdekt
“Het gaat mij puur om het plezier dat het bespelen van de dwarsfluit mij geeft. Ik fluit graag klassieke stukken die aansluiten bij mijn niveau. Vroeger had ik niets met klassieke muziek, ik heb het juist door de dwarsfluitlessen ontdekt. En ik heb er nu veel plezier van,” vertelt Annet. Ook in het samenspel heeft ze veel plezier. Het voorspelen en optreden blijft spannend. In april was ze met Il Flauti te zien bij het Muziekcafé.

Het zaadje is ontkiemd
Het gezin waarin Annet opgroeide was niet muzikaal, er werden geen instrumenten gespeeld. Maar Annet had zelf wel interesse in muziek maken. In haar jeugd speelde ze met een vriendin bij een fanfare. “Het zaadje dat daar geplant is, is gebleven. En nu ontkiemd. Zo bijzonder,” zegt Annet vol enthousiasme.

Meespelen met oma
De enthousiaste oma inspireerde ook haar kleinkind Esmee (5 jaar, groep 2) om de dwarsfluit te ontdekken. Ze zag oma spelen en vond het meteen leuk. Toen ze twee en een half was floot Esmee al op een eenvoudige fluit met oma mee. Onlangs begon ze met ‘Instrument op proef’ bij juf Anke. Nadat Anke haar enthousiasme met Annet deelde over de kunststof dwarsfluit die ze ontdekte, waar kinderen al heel jong mee kunnen beginnen. Esmee is de eerste les met deze fluit begonnen, maar wilde daarna toch graag op de grotere kinderfluit spelen. Inmiddels heeft ze vier proeflessen achter de rug. Iedere dag is Esmee thuis aan het oefenen. Ze begon op het kopstuk, vervolgens met de bocht eraan en inmiddels ook met de kleppen. “Ik kan al een paar noten lezen: b, a en g,” vertelt Esmee.

Enthousiaste start
Juf Anke brengt de passie voor de dwarsfluit graag over. “Ze vindt het superleuk en wil mij heel veel leren.” Als ik haar vraag wat ze graag speelt, antwoordt Esmee: “’Mieke Heeft Een Lammetje’ en ik heb zelf ook al een liedje gemaakt. Want eigenlijk vind ik dat veel leuker.” Esmee is begonnen met individuele proeflessen bij juf Anke, maar het lijkt haar ook wel heel leuk om samen met anderen te spelen. Nu speelt ze soms samen met oma. Dan haalt Esmee een koffer met een kinderdwarsfluit tevoorschijn en laat horen dat ze al verschillende tonen op de dwarsfluit kan blazen. “De bocht zit erin, omdat mijn armpjes niet zo lang zijn,” vertelt ze. Ook laat ze zien hoe je de fluit moet schoonmaken. Het instrument leent ze van ons. Na de zomervakantie heeft ze nog twee proeflessen. Als ze het dan nog steeds heel leuk vindt, dan kan ze echt op dwarsfluitles. Wij zijn benieuwd!

Interview door Annemarie de Boer, marketing & pr medewerker, Muzisch Centrum.