wo. 03 nov. 2021

Interview: Christianne Woord

Christianne Woord (18 jaar) uit Urk begon in september haar studie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daarom stopte ze afgelopen zomer met haar lessen bij onze pianodocent Ernst Paul Fuchs. Wij mochten haar interviewen over haar tijd bij het Muzisch Centrum en haar ambities voor de toekomst.

© Pim van der Maden

Ambitieus en gedreven
Muziek betekent heel veel voor Christianne. “Ik ben heel perfectionistisch als het om muziek gaat,” vertelt ze. Christianne heeft een ontzettend sterke drive om zich op dit gebied verder te ontwikkelen. Bij het Muzisch Centrum kwam ze altijd goed voorbereid naar de les. “Want ja, het moest natuurlijk wel beter gaan dan de les daarvoor,” aldus Christianne. Pianodocent Ernst Paul Fuchs omschrijft haar ook als een heel serieuze leerling. “Geconcentreerd en goed voorbereid. Ik kon merken dat ze thuis studeerde, dat zie je niet altijd. Ze is ambitieus en gedreven, dat zie je ook aan haar studiekeuze.”

Met de paplepel ingegoten
Waar komt deze passie voor muziek vandaan? Tijdens het gesprek blijkt al snel dat muziek er thuis met de paplepel is ingegoten. Christianne komt uit een muzikale familie en heeft veel voorbeelden om zich heen. Haar moeder studeerde ook aan het conservatorium en gaf Christianne al op jonge leeftijd muziekles. Zo leerde Christianne al heel jong blokfluit te spelen.

Muzikaal talent
Op haar zesde is Christianne begonnen met dwarsfluitles bij haar moeder en dat doet ze momenteel nog steeds. Ze speelt veel samen met haar moeder en zusje. Naast de pianolessen kwam ze ook via de dwarsfluit in aanraking met het Muzisch Centrum. Hier haalde ze tegelijk met het piano-examen haar A, B en C-diploma. Voor piano behaalde ze ook haar D-examen. Verder speelde ze in een fluitensemble bij Anke van Straalen en later bij Linda Speulman.

Toen Christianne 10 jaar was ging ze met haar broertje mee naar pianoles bij haar oom. Een jaar lang keek ze mee, totdat haar oom op gegeven moment zei: “Volgens mij kun jij dit ook.” “En dat kon ik,” glundert Christianne. “Want ik had stiekem thuis al wel geoefend.” Ze ging op pianoles bij haar oom, maar bereikte al gauw een hoog niveau, waar ze bij hem niet meer in begeleid kon worden. Zo kwam Christianne bij Johan Huitema terecht, die in die tijd pianolessen verzorgde bij het Muzisch Centrum. Samen met haar broertje ging ze bij hem op les, één keer in de week 20 minuten.

Liefde voor oude muziek
Na twee jaar les bij Johan Huitema kwam Christianne bij pianodocent Ernst Paul Fuchs. ”De eerste keer dat ik haar hoorde spelen, weet ik nog goed,” vertelt Ernst Paul. “Christianne had toen nog les van Johan en speelde een Wals in a-klein van Chopin, tijdens de diploma-uitreiking van haar B-examen. Dat was het moment waarop ik ontdekte dat ze muzikaal talent heeft.” Uiteindelijk heeft ze bij hem zo’n 3 à 4 jaar les gehad. Uiteraard ben ik nieuwgierig hoe Christianne de pianolessen bij Ernst Paul ervaren heeft. “Tijdens de lessen speelde ik altijd eerst wat ik geoefend had. Soms waren we een hele les met één stuk bezig, omdat er veel over te vertellen was. Daarnaast heeft Ernst Paul mij op een creatieve manier naar de muziek leren kijken. Mijn interesse in en enthousiasme voor muziek is in deze tijd enorm gegroeid. Dit heeft mij ook geholpen om de stap naar het conservatorium te maken. Samen een stuk uitkiezen en dat dan samen spelen, hij links en ik rechts. Dat was altijd leuk.” De stukken die ze graag speelden komen voornamelijk uit de barok en klassieke periode. Denk aan Bach, Haydn, Beethoven, Schumann en Mendelssohn.

De weg naar het conservatorium
Voor het conservatorium moest Christianne ook moderne muziek kunnen spelen. “Daar heeft Ernst Paul mij ontzettend goed bij geholpen,” aldus Christianne. “Dit vond ik minder leuk, maar door het enthousiasme en de fijne begeleiding van Ernst Paul ontdekte ik dat het wel leuk was en leerde ik ook deze muziek waarderen.” Dit wil Christianne ook als goede raad aan andere cursisten meegeven. “Als je ambities hebt op muzikaal gebied, moet je ervoor gaan. Het kan, want je wordt er goed in begeleid. Ook voor conservatorium hoog niveau.”

De toekomst
Voor ons is het jammer dat Christianne is uitgevlogen. “Maar gelukkig heb ik nog een Woord op les,” zegt Ernst Paul met een glimlach. “Het broertje van Christianne volgt momenteel nog wel pianolessen bij mij.” Ik vraag Ernst Paul wat hij Christianne toewenst voor de toekomst. “Heel veel muziek. Heel veel oude muziek. Ik hoop dat de studie aan het conservatorium aansluit bij wat Christianne zoekt, dat dit in Groningen mogelijk is. En zo niet, dan vindt ze wel een andere weg. Daar ben ik niet bang voor.” Hoewel Christianne erg gedreven is om verder te komen op muzikaal gebied, is ze bescheiden over haar toekomst. “De toekomst ligt nog helemaal open. Ik combineer het conservatorium met een studie Griekse & Latijnse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op het gebied van muziek zie ik mezelf later bijvoorbeeld in groepsverband oude muziek en kamermuziek spelen.”

Interview door Annemarie de Boer, marketing & pr medewerker, Muzisch Centrum.