wo. 21 sep. 2022

Interview: Nina en Milou Wierda

Nina (15 jaar) en Milou (11 jaar) Wierda spelen dwarsfluit bij docente Linda Speulman. Wij mochten de zussen interviewen over hun muzieklessen bij het Muzisch Centrum en hun enthousiasme voor dit instrument.

©Pim van der Maden

Inspirerende zus
Nina begon acht jaar geleden met dwarsfluitles bij docente en succesvolle fluitiste Berdien Stenberg, die destijds dwarsfluitles bij ons verzorgde. Toen Berdien stopte, kreeg ze les van Linda Speulman. Milou zit nu één jaar op dwarsfluitles. Zij begon met blokfluitles op school en heeft er eerst heel lang over nagedacht, voordat ze de stap zette. Maar ze leerde thuis al wel de dwarsfluit bespelen door haar zus Nina. Beiden hebben wekelijks individueel les bij Linda. Milou op de dwarsfluit waar Nina ook op begon. “Maar als mijn zus weg is, speel ik thuis ook wel eens stiekem op de fluit van mijn zus,” vertelt Milou zachtjes.

Individuele lessen en samenspel
Naast de individuele lessen speelt Nina mee in het dwarsfluitensemble Fortuna Flutes, onder leiding van Linda Speulman. Begonnen in een fluitensemble van docente Anke van Straalen, wat te makkelijk voor haar was, stroomde ze door naar Fortuna Flutes. “Ik ben wel altijd de jongste geweest, ook in dit ensemble,” vertelt Nina. Milou speelt mee in het Opstaporkest, onder leiding van Pieta Maayeshi. De enige dwarsfluitiste, momenteel, in dit orkest. Ook spelen de zussen vaak thuis samen. Ze hebben al meerdere keren opgetreden bij het Muzisch Centrum. “En ik heb een keer met het Opstaporkest in Theater ’t Voorhuys gespeeld,” vertelt Milou.

Mooi geluid
De zussen hebben uit eigen interesse voor de dwarsfluit gekozen. “Ik wilde eigenlijk eerst panfluit leren spelen, maar die lessen worden niet gegeven. Dus toen werd het de dwarsfluit,” vertelt Nina. Vooral het mooie geluid van de dwarsfluit wekte haar interesse. Milou liet zich vervolgens inspireren door haar oudere zus. Ze spelen verschillende soorten muziekstukken. “We spelen van alles. Linda geeft verschillende soorten muziek, er is veel afwisseling,” aldus Nina. Maar vooral klassieke stukken, ook bij de ensembles. “O, ja, van Bach. We spelen sowieso van Bach,” vult Milou aan.

Doorzettingsvermogen en motivatie
Dit jaar doet Nina haar C-examen en Milou gaat A-examen doen. Muziektheorie beheersen is wel belangrijk, geeft Nina aan. Als je praktijkexamen gaat doen, moet je dit beheersen. “Maar in de les heb je dit ook wel eens nodig, om de Italiaanse termen te begrijpen die op bladmuziek staan.” Daarnaast heb je ook doorzettingsvermogen en motivatie nodig, vertelt Nina. “Je moet echt wel thuis oefenen om heel moeilijke stukken te kunnen spelen. Als je thuis niet oefent, heb je geen vooruitgang in de les. Dat is voor de docent ook niet leuk.” Thuis oefenen, dat doen de zussen wel. Al klinkt het wel eens door elkaar heen als ze tegelijkertijd aan het spelen zijn. Daar raakt Nina weleens van in de war. In het thuis oefenen heeft ze plezier. “Vooral de uitdaging is leuk. Als je een nieuw stuk meekrijgt en aan het einde van de week dan wat kan spelen.” Ook de techniek en theorie, die Nina al eerder aanhaalde, zijn belangrijk. Het samenspel is ook uitdagend, voegt Nina tenslotte toe. “Je moet niet alleen goed op jezelf focussen, goed in de maat blijven en door blijven gaan. Maar tegelijkertijd moet je ook naar de anderen luisteren en vooral goed tellen.”

Leuke docent
Willen jullie nog iets vertellen over jullie docent Linda, vraag ik aan Nina en Milou. Een leuke docent, die op een heel fijne manier les geeft, geven de zussen aan. “Ze is rustig en blijft geduldig uitleggen als je iets niet goed doet,” vertelt Milou. “Ze zegt niet dat iets fout is, maar vertelt juist hoe je het beter kunt doen,” benadrukt Nina. En ze leert hun de techniek van het bespelen van de dwarsfluit. Dat je houding tijdens het bespelen van de dwarsfluit invloed heeft op de klank, haalt Nina als voorbeeld aan.

Ambities
Nina en Milou hebben vooral veel plezier in het bespelen van de dwarsfluit. Nina heeft niet zozeer ambities om professioneel musicus te worden. “Maar het is wel handig om iets achter de hand te hebben. Dan kan ik altijd nog iets met de dwarsfluit gaan doen,” vertelt Nina. Milou weet nog niet wat ze later wil worden.

Interview door Annemarie de Boer, marketing & pr medewerker, Muzisch Centrum.