Even voorstellen… Pieta Maayeshi

docent viool en dirigent

De goedlachse Pieta Maayeshi is een ervaren violiste, woonachtig in Emmeloord en van beroep viooldocent en dirigent. Vier dagen per week geeft ze les bij het Muzisch Centrum, dirigeert er aanvullend twee orkesten en verzorgt de cursus ‘Dirigeren voor beginners’. Daarnaast speelt ze zelf ook regelmatig als beroepsmuzikant in gelegenheidsorkesten en dirigeert ze nog drie koren. Thuis zijn de kinderen van het gezin Maayeshi ook muzikaal, de oudste dochter koos eveneens overtuigd voor het vak. Pieta is er trots op en kan het niet ontkennen: “Muziek is een heel groot onderdeel van mijn leven.”

Al 27 jaar geeft ze les. En ja, viool leren spelen is best moeilijk. Pieta benadrukt dat het een instrument is waarbij doorzettingsvermogen een grote rol speelt. “Je kunt bijvoorbeeld niet zien waar de noten zitten, dat moet je leren voelen en vooral ook leren horen.” Tegelijkertijd doen beide handen iets anders, wat met name in het begin lastig is om uit te voeren. Toch wil Pieta graag dat haar leerlingen vooruitgang boeken. Dus probeert ze haar leerlingen altijd positief te benaderen en hen te stimuleren om vooral veel te oefenen, dingen te proberen en niet op te geven.

Met beginners start Pieta met de gebruikelijke, eenvoudiger liedjes. Daarna volgen vaak de bekende klassieke stukken. Toch is de viool geen instrument waarmee uitsluitend klassieke muziek gespeeld kan worden. Pieta biedt ruimte voor verschillende stijlen. “Zodra we de eerste fase achter de rug hebben maken we ook kennis met bijvoorbeeld jazz, pop en folkmuziek.” Afwisseling houdt het uitdagend en ze probeert hierin de voorkeuren van haar leerlingen te volgen. Tegelijkertijd is haar ervaring dat veel van hen de bekende klassieke stukken na verloop van tijd enorm gaan waarderen.

In haar leskamer creëert Pieta bewust een prettige leeromgeving. Ze ontmoet er er allerlei soorten mensen: jong en oud, verlegen of juist erg uitgesproken, doorgewinterde muzikanten of absolute beginners. “Het maakt mij niet wie er voor me staat, maar om te kunnen leren moet iemand zich wel veilig voelen. Dus vind ik het belangrijk dat er tijdens mijn lessen sprake is van een goede sfeer.” En er mogen fouten gemaakt worden. Ze moedigt leerlingen aan om met lef te spelen: “Het bespelen van een viool is ook gewoon durven. Pas dan kan de muziek gaan stromen.”

tekst: Ingeborg Venema